Bij katten met wit zijn er 3 varianten mogelijk, afhankelijk van de hoeveel wit dat op de kat aanwezig is. De patronen noemen we Van, Harlekijn en Bicolor (soms ook Particolor).

1. Van
De Van heeft het meeste wit van de 3 varianten. 2 gekleurde vlekken op de kop, gescheiden door een witte bles. 1 vlek start op de rug en eindigt op het puntje van de staart. Borst en buik zijn wit. 3 kleine willekeurig geplaatste gekleurde vlekjes op het lichaam en/of de poten wordt getolereerd. Op de tekening staan de verschillende "versies", beschreven door FIFe (uit de reglementen van 2002 van FIFe)

2. Harlekijn
De Harlekijn vormt het midden tussen de Biscolor en de Van. De gekleurde vlekken moeten tenminste 1/4, maar niet meer dan 1/2 van het lichaam bedekken.

3. Bicolor
Het Bicolor patroon varieert van 1/2 tot 1/4 wit op het lichaam. Minder dan 1/4 is te weinig wit, meer dan 1/2 wit is een Harlekijn. Er moet wit zijn op de 4 poten, de borst, de buik en de snuit.

Bij twijfelgevallen (zoals het uiterst rechtse katje in de reeks Harlekijn, wat bijna een Van is) wordt aanbevolen de kat te laten registreren in de kleur waaraan de minste eisen gesteld worden. Dus een Van met een groter dan klein gekleurd vlekje op het lichaam wordt best geregistreerd als Harlekijn.