Avatar
WelkomINFO
HOUDEN VAN EEN KAT ALS HUISDIER

Wat je moet weten:


Alles over KattenluikjesKattenluikjes zijn ideaal wanneer je je kat zelf laat beslissen of zij binnen of buiten wil zijn. Welk luikje is het beste voor jullie?

Waarom een kattenluikje?

Met een kattenluikje hoef je niet steeds de deur open en dicht te doen als je kat binnen of buiten wil. Zij beslist zelf wat ze doet. Dit is vooral erg handig wanneer je dagelijks een paar uur weg bent. Bovendien stel je het kattenluikje af zoals jij wilt: alleen naar binnen of alleen naar buiten of volledig dicht.

Wat vinden katten van kattenluikjes?

Het is natuurlijk heerlijk als je kat naar wens binnen en buiten kan en dat je er geen omkijken naar hebt. Maar er zitten helaas ook enkele kleine nadelen aan zo een luikje.

Een nadeel van het kattenluik is dat je wel eens andere katten in je huis aantreft. Komt dit veel voor, dan is er de optie van het kattenluikje dat alleen open gaat voor jouw kat en niet voor vreemde katten. Dit werkt door middel van een magneet, een infrarode zender of een chip.

Sommige, wat onzekere katten zien het kattenluikje als een zwak punt in hun territorium en worden er onrustig van.

Waar kan ik uit kiezen?

Er zijn verschillende soorten kattenluikjes:

  • Standaard: een luikje met daarin een plastic deurtje dat heen en weer beweegt.
  • Met magneet: een kattenluik dat enkele reageert op de bijpassende magneet aan de halsband van je kat.
  • Met infraroodslot: het kattenluik gaat open wanneer jouw kat met haar infraroodzendertje aan de halsband door het kattenluikje wil.
  • Met chip: dit kattenluikje reageert op de unieke chip van je kat.

Wat is het beste kattenluikje?

Wat voor jullie het beste kattenluikje is, hangt af van jouw voorkeuren en die van je kat. Sommige katten verdragen bijvoorbeeld geen halsband. In dat geval kan je het beste voor het kattenluikje met chipherkenning gaan. Laat je adviseren in je winkel.