Avatar
WelkomINFO
HOUDEN VAN EEN KAT ALS HUISDIER

Wat je moet weten:


Nagelverzorging van mijn katIn bomen klimmen, krabben aan een krabpaal of lopen op harde stoeptegels. De nagels van een kat hebben nooit vakantie. Help je kat haar nagels te verzorgen.

Moet ik de nagels van mijn kat verzorgen?

Knip of vijl de nagels van je kat om te voorkomen dat ze te lang worden en ergens achter blijven haken. Bij katten die elke dag buiten op een verharde ondergrond lopen, slijten de nagels vanzelf. Maar binnenkatten hebben wat hulp nodig. Je helpt al door een goede krabpaal voor hen neer te zetten.

Hoe knip ik de nagels van mijn kat?

Verzorg de nagels van je kat met een nagelschaar of vijl. Doe dit zo nodig met twee mensen: de ene houdt de kat vast terwijl de ander knipt of vijlt.
Een kattennagel bestaat uit een levend deel en een dood deel. Knip alleen het dode deel het puntje van de nagel af, want in het levende deel zitten bloedvaten en zenuwen. Bij katten met lichte nagels is het levende deel donkerroze en het dode deel wit. Als de nagels wat donkerder zijn, zie je deze overgang niet. Verwijder dan zo min mogelijk van de nagel.

Nagels knippen doe je zo:

  • Pak een pootje en knijp zachtjes in het voetkussentje zodat de nagels tevoorschijn komen
  • Knip bij elke nagel het puntje eraf
  • Beloon je kat nadat haar nageltjes zijn geknipt
Durf je het niet aan om de nagels zelf te knippen of te vijlen, laat het dan door je dierenarts of een trimmer doen.

Welke nagelproblemen kan een kat krijgen?

De drie meest voorkomende nagelproblemen zijn:

  1. Ingegroeide nagel
  2. Gebroken nagel
  3. Ontstoken nagel

Ingegroeide nagel: Bij een ingegroeide nagel is hij in een rondje gegroeid en de huid in gegaan. Vraag je dierenarts om hulp.

Gebroken nagel: Bij een gebroken nagel kijk je eerst of de nagel eraf moet. Raadpleeg bij twijfel je dierenarts. Knip je zelf de nagel, hou dan een verbandje bij de hand voor als het eventueel gaat bloeden. Als de nagel slechts een stukje is ingescheurd, knip je er alleen het puntje af dat los zit.

Ontstoken nagel: Een ontsteking kan komen door een bacterie, schimmel of een ongelukje. Dit kan zo pijnlijk zijn dat je kat kreupel loopt. Een ontsteking aan een nagel is met een antibioticakuur op te lossen. Wanneer meerdere tenen ontstoken zijn, kan een onderliggende ziekte de oorzaak zijn. Raadpleeg altijd de dierenarts.